Varför använda ett vägglusteam?

Vägglushunden är ett utmärkt arbetsredskap som kan användas både i:

  • ett förebyggande syfte
  • vid misstanke om vägglöss
  • vid spridningskontroll
  • men även som efterkontroll vid saneringar, där hunden bara ska markera om levande vägglöss påträffas. Här kan man få svar om saneringen lyckats eller inte.

Att ta hjälp av ett hundteam innebär en otroligt hög träffsäkerhet att finna vägglössen i jämförelse med en skadedjurstekniker, som ändå vet vad hen ska leta efter. Det är inte alltid spåren efter vägglöss syns, men hunden kan känna vittringen av dom.

Hunden är idag helt överlägsen alla andra hjälpmedel. Med sin känsliga nos skannar den av ett område så mycket fortare än vad vi människor har möjlighet att göra och det är både tidseffektivt, kostnadseffektivt och miljövänligt.

Om jag skulle köpa ett hus eller en lägenhet för dyra pengar så hade jag uppskattat att man låtit en vägglushund fått söka igenom fastigheten i ett förebyggande syfte, för vägglöss är något jag aldrig skulle vilja få in i min bostad iaf. Vägglusen kan dessutom överleva upp till 1-1,5 år utan föda om tex en bostad står tom under en längre tid, vilket innebär att den går i sk dvala och när en människa flyttar in och den känner doften av koldioxid så vaknar  den till och lever vidare.

Milla markerar KP Vägglöss KP 

Förebyggande arbete - proaktivt arbete

Att arbeta förebyggande mot vägglössen är en god investering för din verksamhet då vägglöss inte är något som någon av oss önskar ha som sängkompis. 

Ju tidigare man gör upptäckten av ev ett vägglusangrepp, ju snabbare kan man sanera och åtgärda, vilket också blir en ekonomisk besparing, då sanering många gånger uppgår till höga kostnader och tar tid.

Vägglössen bryr sig inte om hur rent eller smutsigt det är, om det en en lyxvilla eller koja, utan finns det bara en människa i deras närhet så är dom nöjda. 

Så låt era hyres/gäster få mötas av informationen att ni regelbundet kontrollerar era fastigheter/rum med hundsök i ett förebyggande syfte och ert goda rykte består.

Milla söker rum 2 Jeckov söker  Milla söker

Misstanke om vägglöss

Kanske du varit ute och rest och träffat på vägglöss på hotellrummet under resan, eller kanske du fått hem en begagnad möbel och är orolig att du kan fått med dig vägglöss hem, din granne kanske har vägglöss och du är orolig att du också drabbats. 

Då kan man ta hjälp av en vägglushund som söker igenom din bostad för att lokalisera om vägglöss påträffas. Hunden är ett bra hjälpmedel vid misstanke om eventuellt ett vägglusangrepp. Härmed kan du sätta stopp i ett tidigt stadie för ett angrepp genom att snabbt få hjälp med sanering.

Vägglus Vägglusangrepp 2

Spridningskontroll

Spridningen av vägglössen i vårt samhälle har inget med hygien att göra, utan det kan räcka att en granne har fått vägglöss och de kan lätt förflytta sig mellan lägenheterna genom ventilation & elnätet, men även via tvättstugan och andra gemensamma utrymmen.

När väl problemet med ett angrepp av vägglöss uppkommit så blir det ofta både en hög kostnad för sanering, men även ett trauma för den enskilda person som drabbas. Vägglöss förökar sig snabbt då en befruktad hona lägger ca 2-8 ägg om dagen och efer va en vecka kläcks äggen till nymfer och efter ytterligare ca 6 veckor så är det en vuxen vägglus. Då förstår du att det går fort att få ett vägglusangrepp i en fastighet.

Tänk om alla fastighetsägare skapade som rutin att i samband med utflyttad hyresgäst och slutbesiktning även genomför en kontroll med vägglushund, vilket innebär att du som hyresvärd får tidig vetskap över situationen och ett angrepp kan upptäckas så mycket tidigare än att avvakta till hyresgästen får problem.Därmed får du också kontroll på ev spridning till andra delar av fastigheten.

Vägglöss angrepp

Efterkontroll

Hunden kan även användas efter en avslutad sanering för att kontrollera att inga levande vägglöss finns kvar, då hunden inte ska markera för döda löss.  Här får man svar om saneirngen varit lyckad eller inte. Vid stora angrepp krävs oftast många saneirngar och detta tar tid innan man kan säga att vägglusproblemet är borta.

Milla söker 1  Milla söker och markerar  Vägg löss vial 2

 

Vi är ett rikstäckande företag från norr till syd.

Hundägarservice skräddarsyr både pris och sök efter kundens behov då det kan se väldigt olika ut.

Välkommen att höra av dig för kostnadsfri offert eller varför inte boka ett möte.

Vid bokning av vägglussök betalar man en startavgift och därefter ett pris per rum/objekt, men vi kan även komma överens om ett fast månadspris eller kvartal om man har många sök i olika fastigheter etc. som man önskar ska sökas regelbundet, ex hotell, fastighetsbolag.

Utöver vägglussök betalar du en framkörningsavgift & ev. uppehälle beroende på ort.

Kontakta mig på mobil 0706-141413 eller via mail: susanne.kihl@outlook.com

 

Vad säger lagen? 

Enligt gällande lagstiftning är det fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder för sanering av ohyra och skadedjur i bostadslägenhet i sin fastighet.  Därför bör du omedelbart kontakta din förening om din lägenhet drabbas.
(Fakta hämtat från Bostadsrätterna)

Kolla vilket försäkringskydd du har! 

Men vilka försäkringsregler gäller för att för att få bort skadedjuren, hur får man skadeersättning?
(Fakta hämtat från Bostadsrätterna)

Bostadsbolaget som vägrar betala familj som skadats av ohyra

Läs artikeln i aftonbladet om Bostadsbolaget som vägrar betala familj som skadats av ohyra

Vägglössen anfaller

Läs artikeln i SvD om Vägglössen anfaller