Vägglöss! Inget vi vill ha, men alla kan vi drabbas!

Vi har idag ett växande problem med angrepp av vägglöss i vårt samhälle och spridningen av vägglöss sker på många olika vis och ofta liftar vägglössen via oss och våra väskor, kläder eller möbler som vi kanske köpt begagnat.

Spridningen av vägglössen i vårt samhälle har inget med hygien att göra, utan det kan räcka att din granne har fått vägglöss och de kan lätt förflytta sig mellan lägenheterna genom ventilation, kabelnät och elektricitet. 

Vägglössen lever inte på oss människor, men av oss, då de suger vårt blod, vilket oftast sker under natten då vi ligger och sover. De kommer fram ur sina mörka skrymseln när de känner vår utandningsluft, koldioxidet. En del människor reagerar kraftigt efter att blivit biten av vägglöss, medan andra inte får någon reaktion över huvudtaget, men en reaktion efter ett vägglössbett kan ta uppemot ca 10-14 dagar efter man blivit biten och det är därför ibland svårt för en del människor att härleda varifrån man kan ha fått betten.

När problemet med ett angrepp av vägglöss uppkommit så blir det ofta både en hög kostnad för sanering, men även ett trauma för den enskilda person som drabbas.

  Vägglössbett  Vägglusangrepp 2

KRAFTIG ÖKNING AV VÄGGLÖSS

Statisitk vägglöss Hem & Hyra Vägglöss bild Nattaro Labs

Antalet saneringar mot vägglöss har ökat med 60 procent bara de fem senaste åren, enligt uppgifter från de två största saneringsföretagen i Sverige. Källa: Hem & Hyra

Kostnader för saneringar uppgår i vissa fall till miljonbelopp för fastighetsägare då spridningar av vägglöss sker mellan lägenheter. Källa: Hem & Hyra

 

VAD SÄGER LAGEN OM VÄGGLÖSS?

Här kan ni läsa vad fastighetsägarens ansvar gällande vägglöss innebär, samt vad Miljö-& hälsoskyddsnämnden har för ansvar när det gäller vägglöss och andra skadedjur i fastigheter. Folkhälsomyndigheten 

Enligt gällande lagstiftning är det fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder för sanering av ohyra och skadedjur i bostadslägenhet i sin fastighet.  Därför bör du omedelbart kontakta din förening om din lägenhet drabbas.
(Fakta hämtat från Bostadsrätterna)

Kolla vilket försäkringskydd du har! 

Men vilka försäkringsregler gäller för att för att få bort skadedjuren, hur får man skadeersättning?
(Fakta hämtat från Bostadsrätterna)

Bostadsbolaget som vägrar betala familj som skadats av ohyra

Läs artikeln i aftonbladet om Bostadsbolaget som vägrar betala familj som skadats av ohyra

Vägglössen anfaller

Läs artikeln i SvD om Vägglössen anfaller