Vägglöss!
Inget vi vill ha, men alla kan vi drabbas!

Vi har idag ett växande problem med angrepp av vägglöss i vårt samhälle och spridningen av vägglöss sker på många olika vis och ofta liftar vägglössen via oss och våra väskor, kläder eller möbler som vi kanske köpt begagnat.

Spridningen av vägglössen i vårt samhälle har inget med hygien att göra, utan det kan räcka att din granne har fått vägglöss och de kan lätt förflytta sig mellan lägenheterna genom ventilation, kabelnät och elektricitet. 

Vägglössen lever inte på oss människor, men av oss, då de suger vårt blod, vilket oftast sker under natten då vi ligger och sover. De kommer fram ur sina mörka skrymseln när de känner vår utandningsluft, koldioxidet. En del männsikor reagerar kraftigt efter att blivit biten av vägglöss, medan andra inte får någon reaktion över huvudtaget, men en reaktion efter ett vägglössbett kan ta uppemot ca 10-14 dagar efter man blivit biten och det är därför ibland svårt för en del människor att härleda varifrån man kan ha fått betten.

När väl problemet med ett angrepp av vägglöss uppkommit så blir det ofta både en hög kostnad för sanering, men även ett trauma för den enskilda person som drabbas.

Vägglöss bild Nattaro LabsVägglössbett

 

 

Till minne av Fellim!
Medaljens baksida
Fellim i skogen