Blogginlägg

Bruno växer så det knakar

Tiden går så fort och Buno har nu redan passerat 4 månader. Det händer mycket i en hunds första levnadsår och dom går igenom flera utvecklingsperioder under denna tid. Just nu håller Bruno på att ömsa tänder, dvs han tappar sina mjölktänder och det kliar i munnen på honom. Han kampar och biter i det mesta just nu, så det är viktigt att han har saker han får gnaga på såsom tuggben och andra bitvänliga leksaker.
Härom dagen gjorde han ett eget litet fynd på sin promnad, kanske inte något han ska ha och leka med, men visst är han söt? Han älskar att bära på saker under sina rastrundor och det får han gärna göra för mig.

Bruno och napp

Träningen är nu påbörjad vad gäller både spår och lite grunder i lydnad. Man måste ta det lugnt och inlärningen måste få ta tid för jag vill att vi ska vara ett team med glädje. Att spåra är en bra koncentrationsuppgift där hunden får använda sina naturliga beteenden.

Bruno har också fått hänga med på Millas & Jeckovs sökträning i olika miljöer och provat på lite sökövningar inför hans kommande utbildning mot vägglushund.
Jag hoppas jag får många spännande och roliga år tillsammans med denna klimp.

Vi hörs snart igen!


Mycket ska man lära sig

Tänk vad mycket en liten valp ska lära sig och som vi inte ens tänker på. Det första är ju att lära sig sitt namn och vem man ska bo hos och vilka som tillhör hans familj, men sen är det massor av saker som är helt naturligt för oss och som vi oftast tar för givet och som ingår i ens vardag, men för hunden är det inte lika givet.

Vi som bor i lägenhet så måste Bruno lära sig att åka hiss, gå på olika underlag i trapphuset, in och ut genom olika dörrar som kan upplevas lite olika på vad som väntas på andra sidan, att gå i koppel, att rasta sig på utsidan på olika platser, åka bil och lära sig att umgås och ta kontakt med sin omgivning, vilket ibland kan upplevas lite skrämmande för en liten valp. Världen är så stor så stor! Här börjar vår miljöträning.

Jag tycker det är viktigt att man skapar rutiner tidigt med att lära honom att vistas i ett annat rum kortare stunder med en grind emellan, medan de andra hundarna är med oss, detta för en framtida ensamhetsträning. Likaså att han lämnas en kortare stund under tiden jag rastar de andra hundarna. Detta funkar riktigt bra, då han lägger sig och somnar efter en kortare stunds gnäll.
Kloklippning är också något som är viktigt att göra kontinuerligt så han lär sig att detta ska göras och är inte förhandlignsbart, men samtidigt måste det ske på ett tryggt och positivt vis såklart. 
Alla hundar hälsar Jeckov & Bruno Milla & Bruno

Nu har Bruno bott in sig och börjat kaxa till sig lite, han lystrar till sitt namn och utvecklas i väldigt positiv riktining. Han busar runt inne, leker och kampar i föremål som den vilde, men kan också koppla av när det behövs. Jeckov undrar vad det är som far runt under och över honom, plötsligt mellan benen och en snurr o iväg igen. Det är tur att Jeckov är så snäll och cool som han är.
Milla har lotsat runt Bruno i området och det är den närkontakt hon fått med honom. Hon är mycket mer intensiv i stt lynne än Jeckov så jag kommer att ta det lugnt inomhus innan hon får umgås med honom där. Jag vill verkligen att han ska få positiva och trygga upplevelser under sin uppväxt för det är så lätt att valpar blir rädda för saker och bär med sig detta genom livet. 
Brunos första date Haylie o Bruno Bruno kollar skogen

Bruno har varit på Brukhundklubben och vi har börjat träna små enkla övningar som kontakt, följsamhet, sitt och föremålshantering.
Vi leker och myser  i massor! Behöver jag säga att han är en underbart rolig och trevlig liten grabb? 
 Myser Mys Bruno bus med boll


Välkommen hem Bruno!

Äntligen var dagen kommen när Bruno ska flytta hem till sin nya flock. Han har nu varit hos oss sen i onsdagskväll och har redan anpassat sig fint. Resan hem gick bra, lite gnäll en kort stund och sen somnade han i buren och sov hela vägen hem.

Ekipagebild Brunos hemriesa

Nu blir det att lära känna denna lilla krabat och han ska bo in sig i vårt hem i lugn och ro. Det är mycket som händer på kort tid för en liten valp som from nu ska släppa taget om sin mamma och sina syskon. Nu ska han präglas på sin nya flock vad gäller både oss människor och våra hundar i familjen.

Väl hemma så kissade han på gräsmattan ute, kom in i lägenheten och gjorde en liten kik, åt sin mat, sen var det dags för att sova. Självklart får han sova nära sin matte då han behöver känna närhet, samtidigt vaknar jag lätt när han behöver ut och rastas. 

GäspTrött Bruno

Rumsrenhet
Hittills har inga olyckor hänt inne, utan han har faktiskt rastat sig på utsidan. Jag har nu lite valpledigt, vilket gör att jag hela tiden är uppmärksam på vad han hittar på. En grundregel jag håller hårt på när det gäller att få en valp rumsren är att se till att den snabbt kommer ut efter att den sovit, ätit eller lekt. Då brukar valpen behöver rasta sig.  Litet tips till er som skaffar valp och vill få den rumsren. Sen tror jag det är en fördel att få en valp i denna årstid när det är varmt och skönt ute, hos uppfödaren har han redan lärt sig att göra i från sig ute då de haft hela kullen ute om dagarna är det varit fint väder. 

Nu börjar Bruno röra på sig så det är nog dags att ta ut illbattingen så han får kissa. 
Här kommer ni att kunna följa Brunos utveckling från valp till vuxen hund 


I väntans tider

I väntans tider!

Snart är det dags för denna lilla valp att få flytta in i vår flock.
Bruno min valp

Ska bli så roligt att få börja om från början igen, men samtidigt väntar såklart mycket jobb och passning.
Det är som att skaffa småbarn igen. Nu blir det fullt upp med att valpanpassa hemmet så det blir så bra som möjligt, för valpar är ju väldigt uppfinningsrika och nyfikna på världen, vilket är positivt för framtiden.
Här kommer ni att kunna läsa om Brunos utveckling från valp till vuxen hund.

 


Skapa samarbete över gränserna

Att skapa ett samarbete med andra företagare tror jag är ett bra koncept som gynnar oss alla, både kunden och oss företagare.

Har ännu en gång fått ett mail från privatperson i Stockholm som är orolig om hen har vägglöss i sitt hem och frågar vad det skulle kosta om jag kommer till dom. I detta läget kommer min resa bli dyrare än vad själva söket kostar, så jag kommer att hänvisa hen till ett annat företag som finns i hens närområde istället och förklara varför.  Hoppas fler än jag tänker såhär för då tror jag på att det kommer bli så många fler som har råd att boka ett sök även som privatperson.

Det börjar hända grejor här när det gäller vägglöss sök då jag haft flera intressanta samtal sista tiden med olika eventuella uppdragsgivare och samarbetspartners. Jag är helt övertygad att om vi mindre företagare får ett bra och nära samarbete med varandra så kommer vi att ha jobb framöver, men detta innebär såklart ett samarbete från bådas håll, för jag kommer såklart inte jaga jobben för er, utan här handlar det om att ge och ta. Något som är oerhört viktigt för mig är att vi träffas för diskussion och träning tillsammans så vi vet vad vi rekommenderar till ev kunder då vi måste hålla en hög kvalitet på utförda tjänster som ska genomföras på ett professionellt vis.

Jag fick höra häromdagen vad ett större saneringsföretag tar för ett vägglöss sök med hund och jag hoppas jag missuppfattat eller hört fel för det kan inte vara rimligt med de siffrorna som hen berättade.