Blogginlägg

SPECIALSÖK -PREPARATSÖK

SPECIALSÖK - PREPARATSÖK
För mig innebär det att du lär hunden att söka, hitta & markera specifika preparat med olika luktetiketter i olika sökmiljöer.
Idag används hunden som hjälpmedel inom många olika användningsområden i vårt samhälle som t ex hos polisen, tullen, försvarsmakten, kriminalvården och även civila tjänstehundar som söker efter olika typer av preparat såsom t ex narkotika, sprängmedel, vapen, röta, gas, mögel, vägglöss. sperma, diabetes, brandhärd, kemikalier, vattenläckor etc.
Hunden har inga begränsningar vad den kan lära sig att söka efter, utan det är oftast vi människor som begränsar oss för vad vi kan lära hundarna.
Det som är viktigt att tänka på när man ska lära hunden ett preparat är att se till att hitta ett ämne som inte finns i vår omgivning för att förhindra risk med felmarkering. Likaså att man är sparsam att lära hunden flera olika etiketter som kan störa varandra i ett sökarbete, då det är oerhört viktigt att veta vad det är hunden gör markering för. 
 

När det gäller inlärning av etiketter och hantering av preparat så är det viktigt att man funderar på vad man vill ha sin hund till före man lär in olika preparat, men även att man är noggrann hur man hanterar preparatet när man lär in etiketten på hunden så man inte lär hunden att söka efter en etikett som man inte planerat för, som till exempel att man smittat etiketten med sin egen vittring.
Hade inte hundarna varit så duktiga på att sortera olika dofter och vara så känsliga skulle hanteringen inte vara ett problem, men tack vare att hunden är expert på att urskilja olika etiketter från varandra måste vi också vara extra noga vid just inlärningen. I början vid inlärningen av etikett så försöker jag undvika en massa bakgrundsbrus, men när hunden väl kan sin etikett så spelar bruset ingen roll.

När jag påbörjar träningen av en specialsökhund så skiljer jag på inlärningen av etikett och sökarbete. Jag brukar börja träningen med att låta hunden få söka efter ett föremål, till exempel en kong, boll, dutt eller liknande, så att hunden får rätt motivation för uppgiften och att den lär sig ett söksystem. Parallellt lär jag in etiketten i urvalsbanan och när båda delarna funkar var för sig så sätter jag ihop dem.

 IMG_4032 42586380_1719612881482241_8855136470202056704_n 42656875_1719612878148908_6046537542939967488_n

IMG_0537 Milla markerar kong


Många vägar bär till Rom

När jag tränar hund utgår jag från individen där all inlärning sker med positiv förstärkning där jag nyttjar hundens naturliga beteenden, belönar rätt beteenden i rätt funktion och ser till hundens kapacitet och förutsättningar.

Jag tycker det är mycket viktigt att man lägger en bra grund i all inlärning oavsett vilken utbildning hunden tränas mot och inte ställer större krav än vad hunden är färdig för. Ska man dessutom arbeta med hunden som yrke så måste det ske en seriös utbildning med kvalité.

Att söka är ett naturligt beteende som är kopplat till jaktfunktionen, där det handlar om flera olika beteenden för att nå sitt byte i en jakt, det vill säga, att söka upp och följa efter sitt byte där gripandet är en sluthandling i en jakt 
För att få en hund att vilja söka så måste den verkligen vilja hitta det den söker efter, annars är det svårt att få ett målinriktat arbete utfört. Likaså när den väl hittat det den letar efter, så måste belöningen vara värdefull för hunden.

När jag arbetade som dressör och utbildade minhundar på FHTE 1997 så lärde vi in markeringar med hjälp av handretningar och föremål, vilket jag gör än idag, likaså belönade vi hunden med att kasta föremål över huvudet på hunden när den hittat gömman.
Vi tränade och belönade med röd kong, vi diskuterade redan på den tiden om vi kunde hitta ett ämne som t ex röd kong eller hockey puck att gömma istället för sprängmedel för att lära in sökarbetet och markeringar. Det skulle vara så mycket enklare många gånger eftersom sprängmedel ska hanteras på ett visst sätt med stränga restriktioner.. 

Jag har Sven Järverud´s lära i ryggen och trivs med det sättet att träna hund, även om man såklart utecklats genom åren, men jag har min "röda tråd" oavsett vilken kategori hund jag ska utbilda. 

Belöning av markering fordon  16142837_10207902005338035_3524532535909594677_n  17499247_10208405242518650_1652634801913847026_n

Tack för denna gång!

 


Bruno växer så det knakar

Tiden går så fort och Buno har nu redan passerat 4 månader. Det händer mycket i en hunds första levnadsår och dom går igenom flera utvecklingsperioder under denna tid. Just nu håller Bruno på att ömsa tänder, dvs han tappar sina mjölktänder och det kliar i munnen på honom. Han kampar och biter i det mesta just nu, så det är viktigt att han har saker han får gnaga på såsom tuggben och andra bitvänliga leksaker.
Härom dagen gjorde han ett eget litet fynd på sin promnad, kanske inte något han ska ha och leka med, men visst är han söt? Han älskar att bära på saker under sina rastrundor och det får han gärna göra för mig.

Bruno och napp

Träningen är nu påbörjad vad gäller både spår och lite grunder i lydnad. Man måste ta det lugnt och inlärningen måste få ta tid för jag vill att vi ska vara ett team med glädje. Att spåra är en bra koncentrationsuppgift där hunden får använda sina naturliga beteenden.

Bruno har också fått hänga med på Millas & Jeckovs sökträning i olika miljöer och provat på lite sökövningar inför hans kommande utbildning mot vägglushund.
Jag hoppas jag får många spännande och roliga år tillsammans med denna klimp.

Vi hörs snart igen!


Mycket ska man lära sig

Tänk vad mycket en liten valp ska lära sig och som vi inte ens tänker på. Det första är ju att lära sig sitt namn och vem man ska bo hos och vilka som tillhör hans familj, men sen är det massor av saker som är helt naturligt för oss och som vi oftast tar för givet och som ingår i ens vardag, men för hunden är det inte lika givet.

Vi som bor i lägenhet så måste Bruno lära sig att åka hiss, gå på olika underlag i trapphuset, in och ut genom olika dörrar som kan upplevas lite olika på vad som väntas på andra sidan, att gå i koppel, att rasta sig på utsidan på olika platser, åka bil och lära sig att umgås och ta kontakt med sin omgivning, vilket ibland kan upplevas lite skrämmande för en liten valp. Världen är så stor så stor! Här börjar vår miljöträning.

Jag tycker det är viktigt att man skapar rutiner tidigt med att lära honom att vistas i ett annat rum kortare stunder med en grind emellan, medan de andra hundarna är med oss, detta för en framtida ensamhetsträning. Likaså att han lämnas en kortare stund under tiden jag rastar de andra hundarna. Detta funkar riktigt bra, då han lägger sig och somnar efter en kortare stunds gnäll.
Kloklippning är också något som är viktigt att göra kontinuerligt så han lär sig att detta ska göras och är inte förhandlignsbart, men samtidigt måste det ske på ett tryggt och positivt vis såklart. 
Alla hundar hälsar Jeckov & Bruno Milla & Bruno

Nu har Bruno bott in sig och börjat kaxa till sig lite, han lystrar till sitt namn och utvecklas i väldigt positiv riktining. Han busar runt inne, leker och kampar i föremål som den vilde, men kan också koppla av när det behövs. Jeckov undrar vad det är som far runt under och över honom, plötsligt mellan benen och en snurr o iväg igen. Det är tur att Jeckov är så snäll och cool som han är.
Milla har lotsat runt Bruno i området och det är den närkontakt hon fått med honom. Hon är mycket mer intensiv i stt lynne än Jeckov så jag kommer att ta det lugnt inomhus innan hon får umgås med honom där. Jag vill verkligen att han ska få positiva och trygga upplevelser under sin uppväxt för det är så lätt att valpar blir rädda för saker och bär med sig detta genom livet. 
Brunos första date Haylie o Bruno Bruno kollar skogen

Bruno har varit på Brukhundklubben och vi har börjat träna små enkla övningar som kontakt, följsamhet, sitt och föremålshantering.
Vi leker och myser  i massor! Behöver jag säga att han är en underbart rolig och trevlig liten grabb? 
 Myser Mys Bruno bus med boll


Välkommen hem Bruno!

Äntligen var dagen kommen när Bruno ska flytta hem till sin nya flock. Han har nu varit hos oss sen i onsdagskväll och har redan anpassat sig fint. Resan hem gick bra, lite gnäll en kort stund och sen somnade han i buren och sov hela vägen hem.

Ekipagebild Brunos hemriesa

Nu blir det att lära känna denna lilla krabat och han ska bo in sig i vårt hem i lugn och ro. Det är mycket som händer på kort tid för en liten valp som from nu ska släppa taget om sin mamma och sina syskon. Nu ska han präglas på sin nya flock vad gäller både oss människor och våra hundar i familjen.

Väl hemma så kissade han på gräsmattan ute, kom in i lägenheten och gjorde en liten kik, åt sin mat, sen var det dags för att sova. Självklart får han sova nära sin matte då han behöver känna närhet, samtidigt vaknar jag lätt när han behöver ut och rastas. 

GäspTrött Bruno

Rumsrenhet
Hittills har inga olyckor hänt inne, utan han har faktiskt rastat sig på utsidan. Jag har nu lite valpledigt, vilket gör att jag hela tiden är uppmärksam på vad han hittar på. En grundregel jag håller hårt på när det gäller att få en valp rumsren är att se till att den snabbt kommer ut efter att den sovit, ätit eller lekt. Då brukar valpen behöver rasta sig.  Litet tips till er som skaffar valp och vill få den rumsren. Sen tror jag det är en fördel att få en valp i denna årstid när det är varmt och skönt ute, hos uppfödaren har han redan lärt sig att göra i från sig ute då de haft hela kullen ute om dagarna är det varit fint väder. 

Nu börjar Bruno röra på sig så det är nog dags att ta ut illbattingen så han får kissa. 
Här kommer ni att kunna följa Brunos utveckling från valp till vuxen hund