Blogginlägg

Medaljens baksida

Medaljens baksida

Du kom in i i vårt hem som en frisk fläkt och tog våra hjärtan med storm <3

Vi fick 1,5 år av ditt liv tillsammans....känns för jäkla orättvist att du Fellim med så stor livsglädje och härlig personlighet inte ska få leva livet som den glada lyckliga hund du var...livet är inte alltid rättvist....att behöva få somna in vid 4 års ålder känns så fruktansvärt.

Du har lyckats charma de flesta som kommit i din väg...som jag brukade säga till dig....med äkta söthet kommer man långt :)

Jag skaffade dig för att ha dig att söka vägglöss, vilket du blev grymt duktig på....även om inte jobbet inom branschen växer på trän så började förfrågningarna ramla in...du fick vara med som utbildningshund på kurserna för att visa olika steg i specialsökens stegring...tror det är många som kommer att sakna dig <3

Men ett liv att inte kunna gå och springa smärtfritt i skog o mark och få leva som en hund ska...gå långa promenader och få träna det man önskar är inget liv med livskvalite .....att behöva ha tassbandage långa perioder efter dragna klor som ska växa ut på nytt, samtidigt som andra klor blir spröda och spricker....tassbad & krage....alla dessa veterinärbesök för att matte inte fixar att byta bandagen...det har gått åt MÅNGA platspåsar och MYCKET frystejp under denna tid.

Lyckliga och glada gick vi på semester  V 28...men redan efter några dagar var det dags att åka till veterinären då du haltade...trodde att du fått klofästesinflammation eller klobrott....veterinärern behöll dig då hon såg att det var ett klobrott...men vid sövningen och noggrannare kontroll så visade det sig att det var 8 klor som var drabbade och fera behövde dras redan nu....hon satta diagnosen SLO (en autoimmun sjukdom) där klorna drabbas med inflammation och dom spricker och blir av dålig kvalitet...detta är såklart smärtsamt.

I onsdags förra veckan (V 35) vid återbesöket så var alla klorna torra o fina, dock spruckna, men man klippte dom försiktigt så dom inte skulle flisa sig och vår allas förhoppning var att det dåliga skulle växa ut och succesivt kunna klippas bort och kanske inte behöva dra några fler klor. Du fick slippa tossor på fötterna och kragen under den senaste veckan, du fick börja träna lite smått med lydnad och få följa med matte på kurs i måndags och visa dina fina markeringar...du var såååå lycklig att få vara med <3

Igår upptäckte jag på morgonen att några klor börjat att "såsa" vid klofästena och på lunchen ville du inte stödja på vänster framtass riktigt...du höll upp den och tittade med dina kloka ögon...jag förstod direkt att du hade ont...ringer veterinären och vi åker dit igen...denna gången för sista gången....jag fick ta ett av det tuffaste beslut som en hundägare kan ta...att låta dig få somna in...det visade sig att du hade flera klor på samtliga tassar som var i behov av att dras då många var drabbade igen....detta ville jag inte utsätta dig för.

Vill passa på att tacka Husdjurshälsan som varit så fantastiska...ni har stått med dörren öppen och Fellim fick nog en stor plats i era hjärtan också...han var lika glad varje gång han kom in till er...fann sig trots smärta att ni hanterade honom.

Jag har alltid haft ett måtto som hundägare...alla hundar ska ha ett värdigt liv och mitt ego får inte styra...

Du har lämnat många roliga episoder efter dig som vi kommer att minnas....du hann äta upp ett gäng strumpor som jag inte visste att du ätit förrän du spydde upp dom under natten i husses säng...det visade sig vara husses strumpor...därefter fick inte en jäkla strumpa finnas i din närvaro :)

Under en av våra promenader lyckades du svälja en svart barnvante som tyvärr inte lyckades komma ut den naturliga vägen, utan det blev operation på påskafton....tack o lov gick den bra och efter en månads karens var vi igång igen med vår träning....

Under denna tid med klorna så har du hunnit äta upp barnstrumpor vid två skilda tillfällen som slutat med att vi fått åka in till veterinären och ge dig en spruta så du fick spy upp dom...du hade en förkärlek till barnstrumpor...så sista strumpan svalde du framför ögonen på mig, då du var under köksbordet när vi satt o fikade med barnbarnet på 7 månader...du hade dragit av henne strumpan från hennes lilla fot...och nu i efterhand förstår vi varför hon var så irriterad över dig...hon blängde på dig när du irrade runt henne och bara var sådär lycklig och viftande på hela kroppen <3

Nu söker du säkert vägglöss för brinnande livet ihop med Ipse som söker lite annat smått o gott <3

Sov gott älskade lilla hund och du lämnar ett stort tomrum efter dig <3

Du o jag FellimFellim i skogenFellim hos veterinärenFellim med bandageFllim & BengtFellim o Elvira

 

 

 

 

 

 


Ibland måste man göra ett val

Ibland måste man göra ett val!

När man står mitt i ett vägskäl och man ska välja rikting....det är inte helt enkelt och man vet inte om det bir rätt, men man måste våga satsa för att vinna...så är det. Sen kanske man likt förbannat förlorar, men då har man iaf försökt.

MIn verksamhet rullar på och jag har fullt upp med sysselsättning, men problemet är att jag inte hinner med allt och måste då göra vissa prioriteringar, vilket inte är lätt.

Under detta året så har jag avslutat inomhushallen då den inte blev så mycket uthyrd som jag förväntade mig att den skulle bli och jag utnyttjade den inte heller så det lönade sig. Så det var ett enkelt beslut att ta.

Under mina rastningar på dagarna så funderar jag en hel del och det är under dessa dagar som jag kommer till olika beslut...bra eller dåliga? Det vet jag inte, men det känns rätt just nu iaf.

Ett av besluten är att utveckla dagisverksamheten då inte lektionssalen används så mycket som jag önskar och kön till dagisplatserna ökar...då var inte detta valet heller så svårt att ta...så nu blir det att sätta mannen i arbete :)

Men nu till det svåraste beslutet att fatta...att ta paus med vägglössen på obestämd tid pga skadad hund...det är inte ett lätt beslut att fatta...helst inte när förfrågningar om jobben kommer, men ska man jobba professionellt med detta så måste jag få tid att träna minst 3-4 dagar i veckan och just nu så kan jag inte hålla denna kvalitet, dels då Fellim tyvärr har fått problem med sina klor som spricker., men också pga tidsbrist då jag jobbar hela dagarna.
Vi får se hur detta utvecklar sig, men just nu känns detta rätt. Vi är alldeles för sårbara för att hålla på med sök av vägglöss just nu då jag är i behov av två hundar om större jobb dyker upp. Lättare att lägga detta på is för tillfället så får vi se vad som händer i framtiden helt enkelt.

Ha det så gott allihopa så kämpar vi vidare!

Reportage i KP

 

 


Yrkesutbildningar inom hund

Yrkesutbildningar inom hund!
Mot vad och för vem? Mål & syfte?
Vad innehåller utbildningen och vilken bakgrund har den som håller i utbildningen?

Detta är några få detaljer som jag tycker är viktiga att tänka på när man ska välja en utbildning eller gå en kurs med sin hund.Vad har läraren för erfarenhet och kompetens? 

Det är väldigt lätt att förstöra en marknad och därför anser jag att det är viktigt när man utbildar människor att man också kan leverera kunskaper som området kräver.

Jag har hört värsta skräckhistorier hur man t ex utbildar en mögelhund....Man kan inte utbilda en mögehund med ädelost för det är inte samma sak som mögel som finns i byggnader!!!! Med detta försvann också marknaden med mögelhunden då trovärdigheten på hunden tappades Behöver jag säga mera?? 

Att få arbeta med hundar är väldigt många människors önskedröm. Det var även min stora dröm som barn och den har ju gått i uppfyllelse med råge, då jag har haft möjlighet att få arbeta med hund i nästan hela mitt yrkesverksamma liv och detta tack vare bland annat ett stort kontaktnät och att jag var envis som synden.
Minns så väl när jag satt hos min yrkesvägledare i högstadiet och skulle välja gymnasielinje. Jag ska jobba med hundar påtalade jag gång på gång och han bara skakade på huvudet och talade om för mig att det finns inga jobb med hundar. Välj nu något med en riktig utbildning så du får jobb...och så gick jag en 2-årig ekonomisk linje och direkt efter studenten började jag jobba med hundar och på den vägen är det.

Har slitit hund från grunden då jag började redan som 16-åring att sommarjobba som hundskötare, men fick även chansen att få hänga på dressörerna Tommy Carlsson och Nisse Nilsson på Securitas Hundsektion som låg i Svartedalen med Reino Oskarsson som chef och där även Sven Järverud arbetade.
Här bedrivdes en stor schäferuppfödning där jag fick arbeta i valpstallet med allt vad detta innebar, utfodra,städa och sköta om resterande hundar som stod uppstallade i hundgården. Som mest fanns det 114 hundar under en kortare period, detta inklusive valpar då det ofta var fullt valpstall med 6 valpkullar samtidigt. Här var man inte sysslolös kan jag intyga då det var både kloklippning och socialisering av valpar, men även hinna med att bada, miljöträna och rasta alla unghundar som fanns i hundgården. Vi hade fullt upp att göra från tidig morgon till sena kvällen. Självklart var vi flera personal som hjälptes åt för att alla hundar skulle få en bra tillvaro i hundgården., medan dressörerna utbildade hundarna till framförallt väktarhundar för Securitas, men även andra väktarbolag.

Åren gick och så småningom blev detta Maribo Hundskola som ägdes av Reino och som utvecklades till en stor hundskola med flera inriktningar för utbildningar av tjänstehundar där jag också fick utbilda mig till dressör mot olika kategorier tjänstehundar såsom flygvapnet, militärpolisen, specialsök och ledarhund med Sven Järverud i spetsen som lärare.
Man fick olika hundämnen tilldelat sig som varit ute hos fodervärdar och som mentaltestades, röntgades och sen fick vi dressörer anlagstesta hundarna, dvs en sk lämplighetstest mot vad de skulle kunna vara lämpliga att utbildas mot. Sen började den långa dressyren mot uppsatt kravspecifikation beroende på vad hunden skulle bli utbildad till. När vi dressörer bedömde att hunden var så klar att den kunde göra sitt slutprov så fick vi därefter leverera den till kund som kunde vara Försvarsmakten, SRF, Tullen, Polisen eller väktarbolag, men även privata personer som beställt en "färdigutbildad" produkt (hund).

Tänker inte skriva hela mitt hundliv i detta inlägg, men vill klargöra för er hur jag tänker kring yrkesutbildningar, då det finns oerhört många som startar just yrkesutbildningar för privata personer där ofta inga förkunskaper krävs.
Jag har fått en hel del förfrågningar om jag kan utbilda privata personer som vill arbeta med mögelhund eller vägglöss sökande hund mfl eller om jag kommer att starta en yrkesutbildning och hittills har jag sagt nej, då jag vet vad som krävs för att kunna arbeta med detta.
Dels växer inte jobben på träd och det är svårt att komma in på marknaden om man inte har en yrkeskompetens inom det specifika området eller kontakter.

Har nu bestämt mig att jag kommer att skapa och starta en yrkesutbildning i höst, men där ska det ingå allt som innefattar det specifika arbetsområdet, så man får en komplett utbildning, då det inte bara handlar om att "köra" hunden i t ex sökarbete. Ska man utbilda sin hund till exempelvis mögelhund så behöver man även ha kunskap kring byggnation, provtagningar mm. Det räcker inte bara att komma hem till en kund och köra sin hund och sen när man får ev markering bara informera var någonstans och sen åka, utan jag anser att man ska veta vad man ska göra i nästa steg eller till vem man hänvisar kunden till.  

Jag har många kontakter inom olika områden som besitter denna kompetens och som jag kommer att bjuda in som lärare i denna utbildning. Slutmålet ska även vara att varje ekipage gör ett slutprov mot en uppsatt kravspecifikation så man har ett underlag på vad man som ekipage har för kunskaper och som man kan uppvisa mot ev kund när man senare ska etablera sitt företagande i det specifika yrkesområde man tänker sig.
Jag kan inte utlova att man får jobb efter avslutad utbildning, utan här handlar det om hur driven du som person är och vilka kontakter du har skapat..

Målet för mig med denna utbildning är att dela med mig av mina efarenheter och kunskaper, men samtidigt vill jag att kunskaperna som några få personer besitter ska få delge den till andra,då jag är rädd att gammal kunskap kommer att försvinna i framtiden. Det är inte så hemskt många människor som fått möjlighet att arbeta yrkesmässigt med hund på detta sätt. 

Så snälla ni som vill gå en utbildning - Våga ställ krav och var kritiska vilken utbildning ni väljer och till vem ni ska ge era pengar till!  Alla vill vi ju överleva såklart! 


Nytt år och nya möjligheter!

Nytt år och nya möjligheter!

Nu går vi in i ett nytt spännande år med massor av utmaningar och möjligheter. Under hösten 2016 ramlade jag på mitt nya projekt...att starta ett eget hunddagis och en egen träningshall....detta blir en av mina nya utmaningar under 2017 och vi får se vad det kan utvecklas till. Hunddagiset har redan expanderat och i dagsläget börjar det fyllas på i hundboxarna. 

Nästa utmaning jag har är att under 2017 certifiera mina vägg löss sökande hundar Milla & Fellim hos en organisation som heter Bed Bugs Foundation. Detta för att få en kvalitetssäkring på vad mina hundar har för utbildning och att vi tillsammans får ett bevis att uppvisa mot kund. Det tror jag är viktigt i framtiden att säkra kvaliteén av alla som håller på med olika utbildningar inom specialsök. Idag kan alla kalla sig för både intruktör och vem som helst kan utbilda hundar till höger och vänster, men ingen vet vad för kunskaper ekipagen besitter eller vilken bakgrund/erfarenhet instruktören/läraren har.

Får många förfrågningar om jag tänker starta någon yrkesutbildning, men har hittills sagt nej, då jag anser att det ska finnas möjlighet till arbete efter avslutad utbildning och det kan inte jag garantera. Men som flera säger...det ska inte vara ditt problem om man inte får jobb, det ligger väl på deras ansvar som går utbidningen....och det gör det kanske...vi får väl se...det blir kanske ännu ett steg i min verksamhet...att skapa och starta en egen yrkesutbildning. 

Kort resumé av året 2016
Året som gått har varit ett mycket roligt, men hektiskt år, där jag började året med SBK instruktörsutbilning i specialsök i Skaraborg i januari som avslöstes med SBK instruktörsutbildning - specialsök i Växjö BK och under hösten startade jag upp ytterligare en SBK instruktörsutbildning - specialsök i Västra med Lilla Edet BK som arrangör. 

Många kurser i specialsök har det varit och kommer så att fortsätta även under 2017, då intresset är stort att vilja gå dessa kurser hos Hundägarservice, vilket är jättekul.
Började att utbilda Milla i januari att söka och markera doften av vägglöss. I april flyttade en cocker spaniel vid namn  Fellim in i vårt hem då jag kommer att behöva ha två hundar för vägglöss, om det blir stora jobb i framtiden. Har haft några mindre uppdrag under hösten med vägglöss sök som visat sig kommer att bli fler under 2017. 
Avslutade min yrkeslärarutbildning på Göteborgs Universitet i juni så nu är jag äntligen klar yrkeslärare i hundkunskap. 

Som sagt...vi får se vad 2017 kommer att ge!

Omslag


Specialsök- Preparatsök

Specialsök - Preparatsök- Kurser & Utbildningar

Jag har arbetat yrkesmässigt med specialsökhundar och vet vilken utbildning och tid som ligger bakom för att få en genomarbetad och fungerande sökhund om man ska arbeta med den operativt. Jag vet också hur viktigt det är att man verkligen säkerställer sig om att man lär hunden rätt etikett, vilket innebär att man måste vara noggrann i hantering av preparaten.

För mig som både instruktör och lärare vill jag förmedla och dela med mig av min yrkeserfarenhet från det verkliga arbetslivet och det finns en anledning varför jag anser att en instruktörsutbilning bör ligga över en period på ca 6 månader och gärna ännu längre då den innehåller många viktiga delar för att man ska kunna hålla kvalitativa kurser i specialsök efteråt.

Idag finns det många som utbildar bla instruktörer inom specialsök och Nose Work och det som förvånar mig är att vissa utbildningar ligger under en tidsperiod på ca 1,5 månad från 1:a starten av utbildningen till certifieringen. Vad jag spontant känner är hur i helsike hinner man med att både lära sig själv och hunden , samt ekipage en såpass omfattande utbildning på så kort tid?! Vad jag kan utläsa så krävs det inte heller några som helst förkunskaper för att få gå dessa instruktörsutbildningar.

Frågan för mig är vilken kvalitet blir det för den som går utbilningen och vad får personen med sig för kunskaper? 

Gäller och se vad man får för sina pengar för utbildningarna är inte gratis precis.

Detta är min personliga uppfattning och jag hoppas jag väcker en och annan tanke!

 Milla söker och markerar